Duurkoop toch goedkoop

Iedereen kent het wel, de energielabels van A tot en met G in de kleuren donkergroen tot en met rood. Met dit label kun je in één oogopslag zien of een apparaat energiezuinig of -onzuinig is. Door nieuwe ontwikkelingen zijn bij koel- en vriesapparatuur de verschillen in energieverbruik groot. Daarom is er voor bijvoorbeeld koelkasten en diepvriezers nu ook de categorie A++.

Dit bespaart op jaarbasis heel veel geld en het is ook nog eens duurzaam. In aanschaf zijn dit soort zuinige apparaten vaak duurder, maar ze verdienen zichzelf terug. Een A++ -koel/vriescombinatie verbruikt per jaar 180 kWh, dit komt neer op 43 euro (prijspeil 2009). Een B-label koel/vriescombinatie verbruikt per jaar 451 kWh, dit kost maar liefst 108 euro op jaarbasis! Over de hele levensduur van vijftien jaar scheelt dat 975 euro. Een duurder apparaat is dus uiteindelijk goedkoper en duurzamer!

Deze column wordt wekelijks geplaatst en is onderdeel van De Groene Karavaan. De Groene Karavaan is een initiatief van Ecodomus en informeert wekelijks over het thema 'Duurzaamheid'. Deze stichting wil bewustwording van duurzaam en milieubewust handelen in de De Wolden een krachtige impuls geven. www.ecodomus.nl.

drenthe       knhm      vsb fonds   wolden 

 


Copyright © 2014 Ecodomus: Goed wonen is goed leven!. Alle rechten voorbehouden. Update: http://www.aalders.it